ويژگي‌‌‌های دولت کریمه از ديدگاه دعاء افتتاح

با توجه به اين كه اين دعاي شريفه از ناحيه مقدسه صادر شده است ، پس بايد ببينيم حضرت صاحب‌الزمان (ارواحنافداه) آن دولت مورد رغبتشان كدام است؟

با توجه به اين كه اين دعاي شريفه از ناحيه مقدسه صادر شده است. پس بايد ببينيم حضرت صاحب‌الزمان (ارواحنافداه) آن دولت مورد رغبتشان كه تحت عنوان ”اللهمَّ اِنّا نَرْغَبُ اِلَيْكَ فِي دَوْلَهْ كَريمَهْ“[1] خدايا رغبت و خواست ما از تو دولت كريمه بيان فرمود، كدام است؟ و از ديدگاه ايشان، آن چه ويژگي‌هايي مي‌تواند داشته باشد؟

امام مهدي (سلام الله عليه) در پاسخ، دو ويژگي را بر اين دولت كريمه به صراحت بر شمرده‌اند:

  1. عزّت بخشيدن به اسلام و اهل اسلام: ”تُعِزُّ بِهَا الْاِسْلامَ وَ اَهْلَهُ“[2] كه اين دولت، اسلام و اهل اسلام را عزّت بخشد.
  2. به خواري و ذلّت كشيدن نفاق و اهل نفاق: ”وَ تُذِلُّ بِهَا النِّفَاقَ وَ اَهْلَهُ“[3] و به واسطه اين دولت، نفاق و اهل نفاق خوار گردند.

امام زمان (سلام الله عليه) در فراز بعدي، از مردم سخن گفته‌اند. در حالي كه، آن‌ها را به دو گروه حاميان و طرفداران نظام و دولت و آن‌هايي كه بي تفاوت از كنار دولت مي‌گذرند تقسيم فرموده‌اند. نكته اين جا است كه امام (روحي فداه) رابطه دولت را با اين دو دسته (عزّت دهنده اسلام و اهل اسلام و خوار كننده نفاق و اهل نفاق) و وظايف هر دو را به روشني بيان داشته‌اند. لطفاً به دقت به بيانشان بنگريد:

  1. اين تكه از دعاء مربوط به امر تبليغ است. ”وَ تَجْعَلُنَا فيِها مِنَ الدُّعَاهْ اِلَي طَاعَتِكَ“[4] ما را در آن دولت، از دعوت‌كنندگان به طاعتت قرار بده. از اين عبارت كه دعوت كننده باشيم به دست مي‌آيد كه دعوت شونده اي نيز هست كه او را بايد برخواند.
  2. در مرحله اجراء، ديگران را رهبري كنيم. ”وَ الْقَادَهْ اِلَي سَبيِلِكَ“[5] و ما را از رهبران به سوي راه خودت قرار ده. ”قائد“ خود جلو دار است و جامعه را از جلو به حركت در مي‌آورد. [6] اين واژه برخلاف ”سائق“ است كه مردم و ديگران را از پشت به حركت در مي‌آورد.[7] اين رهبري و قيادت نظير اين شريفه مباركه است، كه درخواست حضرت خليل الرحمن (عليه‌السلام) از خداوند متعال است: ”وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقيِنَ اِمَاماً“[8] خدايا! ما را امام و جلودار اهل تقوا قرار بده. بي شك، هر ”امامي“ ”مأمومي“ كه او را دنباله روي كند دارد و هر” قاده“ و رهبري هم يك ”مقودي“ يعني رهبري شوند‌‌ه‌اي را دارد.

 

[1]. محدث قمي، كليات مفاتيح‌الجنان، فرازي از دعاء افتتاح.

[2]. همان.

[3]. همان.

[4]. همان.

[5]. همان.

[6]. لوئيس معلوف, المنجد, تحت واژه ”قيد“, ص 927.

[7]. همان. تحت واژه ”سيق“, ص 508.

[8]. سوره مباركه فرقان، آيه 74.