ويژگيهای دولت کریمه از ديدگاه دعاء افتتاح
با توجه به اين كه اين دعاي شريفه از ناحيه مقدسه صادر شده است ، پس بايد ببينيم حضرت صاحبالزمان (ارواحنافداه) آن دولت مورد رغبتشان كدام است؟
امام مهدي (سلام الله عليه) در پاسخ، دو ويژگي را بر اين دولت كريمه به صراحت بر شمردهاند:
- عزّت بخشيدن به اسلام و اهل اسلام: ”تُعِزُّ بِهَا الْاِسْلامَ وَ اَهْلَهُ“[2] كه اين دولت، اسلام و اهل اسلام را عزّت بخشد.
- به خواري و ذلّت كشيدن نفاق و اهل نفاق: ”وَ تُذِلُّ بِهَا النِّفَاقَ وَ اَهْلَهُ“[3] و به واسطه اين دولت، نفاق و اهل نفاق خوار گردند.
امام زمان (سلام الله عليه) در فراز بعدي، از مردم سخن گفتهاند. در حالي كه، آنها را به دو گروه حاميان و طرفداران نظام و دولت و آنهايي كه بي تفاوت از كنار دولت ميگذرند تقسيم فرمودهاند. نكته اين جا است كه امام (روحي فداه) رابطه دولت را با اين دو دسته (عزّت دهنده اسلام و اهل اسلام و خوار كننده نفاق و اهل نفاق) و وظايف هر دو را به روشني بيان داشتهاند. لطفاً به دقت به بيانشان بنگريد:
- اين تكه از دعاء مربوط به امر تبليغ است. ”وَ تَجْعَلُنَا فيِها مِنَ الدُّعَاهْ اِلَي طَاعَتِكَ“[4] ما را در آن دولت، از دعوتكنندگان به طاعتت قرار بده. از اين عبارت كه دعوت كننده باشيم به دست ميآيد كه دعوت شونده اي نيز هست كه او را بايد برخواند.
- در مرحله اجراء، ديگران را رهبري كنيم. ”وَ الْقَادَهْ اِلَي سَبيِلِكَ“[5] و ما را از رهبران به سوي راه خودت قرار ده. ”قائد“ خود جلو دار است و جامعه را از جلو به حركت در ميآورد. [6] اين واژه برخلاف ”سائق“ است كه مردم و ديگران را از پشت به حركت در ميآورد.[7] اين رهبري و قيادت نظير اين شريفه مباركه است، كه درخواست حضرت خليل الرحمن (عليهالسلام) از خداوند متعال است: ”وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقيِنَ اِمَاماً“[8] خدايا! ما را امام و جلودار اهل تقوا قرار بده. بي شك، هر ”امامي“ ”مأمومي“ كه او را دنباله روي كند دارد و هر” قاده“ و رهبري هم يك ”مقودي“ يعني رهبري شوندهاي را دارد.
[1]. محدث قمي، كليات مفاتيحالجنان، فرازي از دعاء افتتاح.
[2]. همان.
[3]. همان.
[4]. همان.
[5]. همان.
[6]. لوئيس معلوف, المنجد, تحت واژه ”قيد“, ص 927.
[7]. همان. تحت واژه ”سيق“, ص 508.
[8]. سوره مباركه فرقان، آيه 74.