ویژگی‌‌‌های دولت کریمه از دیدگاه دعاء افتتاح

با توجه به اين كه اين دعاي شريفه از ناحيه مقدسه صادر شده است ، پس بايد ببينيم حضرت صاحب‌الزمان (ارواحنافداه) آن دولت مورد رغبتشان كدام است؟

با توجه به این که این دعای شریفه از ناحیه مقدسه صادر شده است. پس باید ببینیم حضرت صاحب‌الزمان (ارواحنافداه) آن دولت مورد رغبتشان که تحت عنوان ”اللهمَّ اِنّا نَرْغَبُ اِلَیْکَ فِی دَوْلَهْ کَریمَهْ“[۱] خدایا رغبت و خواست ما از تو دولت کریمه بیان فرمود، کدام است؟ و از دیدگاه ایشان، آن چه ویژگی‌هایی می‌تواند داشته باشد؟

امام مهدی (سلام الله علیه) در پاسخ، دو ویژگی را بر این دولت کریمه به صراحت بر شمرده‌اند:

  1. عزّت بخشیدن به اسلام و اهل اسلام: ”تُعِزُّ بِهَا الْاِسْلامَ وَ اَهْلَهُ“[۲] که این دولت، اسلام و اهل اسلام را عزّت بخشد.
  2. به خواری و ذلّت کشیدن نفاق و اهل نفاق: ”وَ تُذِلُّ بِهَا النِّفَاقَ وَ اَهْلَهُ“[۳] و به واسطه این دولت، نفاق و اهل نفاق خوار گردند.

امام زمان (سلام الله علیه) در فراز بعدی، از مردم سخن گفته‌اند. در حالی که، آن‌ها را به دو گروه حامیان و طرفداران نظام و دولت و آن‌هایی که بی تفاوت از کنار دولت می‌گذرند تقسیم فرموده‌اند. نکته این جا است که امام (روحی فداه) رابطه دولت را با این دو دسته (عزّت دهنده اسلام و اهل اسلام و خوار کننده نفاق و اهل نفاق) و وظایف هر دو را به روشنی بیان داشته‌اند. لطفاً به دقت به بیانشان بنگرید:

  1. این تکه از دعاء مربوط به امر تبلیغ است. ”وَ تَجْعَلُنَا فیِها مِنَ الدُّعَاهْ اِلَی طَاعَتِکَ“[۴] ما را در آن دولت، از دعوت‌کنندگان به طاعتت قرار بده. از این عبارت که دعوت کننده باشیم به دست می‌آید که دعوت شونده ای نیز هست که او را باید برخواند.
  2. در مرحله اجراء، دیگران را رهبری کنیم. ”وَ الْقَادَهْ اِلَی سَبیِلِکَ“[۵] و ما را از رهبران به سوی راه خودت قرار ده. ”قائد“ خود جلو دار است و جامعه را از جلو به حرکت در می‌آورد. [۶] این واژه برخلاف ”سائق“ است که مردم و دیگران را از پشت به حرکت در می‌آورد.[۷] این رهبری و قیادت نظیر این شریفه مبارکه است، که درخواست حضرت خلیل الرحمن (علیه‌السلام) از خداوند متعال است: ”وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقیِنَ اِمَاماً“[۸] خدایا! ما را امام و جلودار اهل تقوا قرار بده. بی شک، هر ”امامی“ ”مأمومی“ که او را دنباله روی کند دارد و هر” قاده“ و رهبری هم یک ”مقودی“ یعنی رهبری شوند‌‌ه‌ای را دارد.

 

[۱]. محدث قمی، کلیات مفاتیح‌الجنان، فرازی از دعاء افتتاح.

[۲]. همان.

[۳]. همان.

[۴]. همان.

[۵]. همان.

[۶]. لوئیس معلوف, المنجد, تحت واژه ”قید“, ص ۹۲۷.

[۷]. همان. تحت واژه ”سیق“, ص ۵۰۸.

[۸]. سوره مبارکه فرقان، آیه ۷۴.

نظر خود را درج کنید