ویژگیهای دولت کریمه از دیدگاه دعاء افتتاح
با توجه به اين كه اين دعاي شريفه از ناحيه مقدسه صادر شده است ، پس بايد ببينيم حضرت صاحبالزمان (ارواحنافداه) آن دولت مورد رغبتشان كدام است؟
امام مهدی (سلام الله علیه) در پاسخ، دو ویژگی را بر این دولت کریمه به صراحت بر شمردهاند:
- عزّت بخشیدن به اسلام و اهل اسلام: ”تُعِزُّ بِهَا الْاِسْلامَ وَ اَهْلَهُ“[۲] که این دولت، اسلام و اهل اسلام را عزّت بخشد.
- به خواری و ذلّت کشیدن نفاق و اهل نفاق: ”وَ تُذِلُّ بِهَا النِّفَاقَ وَ اَهْلَهُ“[۳] و به واسطه این دولت، نفاق و اهل نفاق خوار گردند.
امام زمان (سلام الله علیه) در فراز بعدی، از مردم سخن گفتهاند. در حالی که، آنها را به دو گروه حامیان و طرفداران نظام و دولت و آنهایی که بی تفاوت از کنار دولت میگذرند تقسیم فرمودهاند. نکته این جا است که امام (روحی فداه) رابطه دولت را با این دو دسته (عزّت دهنده اسلام و اهل اسلام و خوار کننده نفاق و اهل نفاق) و وظایف هر دو را به روشنی بیان داشتهاند. لطفاً به دقت به بیانشان بنگرید:
- این تکه از دعاء مربوط به امر تبلیغ است. ”وَ تَجْعَلُنَا فیِها مِنَ الدُّعَاهْ اِلَی طَاعَتِکَ“[۴] ما را در آن دولت، از دعوتکنندگان به طاعتت قرار بده. از این عبارت که دعوت کننده باشیم به دست میآید که دعوت شونده ای نیز هست که او را باید برخواند.
- در مرحله اجراء، دیگران را رهبری کنیم. ”وَ الْقَادَهْ اِلَی سَبیِلِکَ“[۵] و ما را از رهبران به سوی راه خودت قرار ده. ”قائد“ خود جلو دار است و جامعه را از جلو به حرکت در میآورد. [۶] این واژه برخلاف ”سائق“ است که مردم و دیگران را از پشت به حرکت در میآورد.[۷] این رهبری و قیادت نظیر این شریفه مبارکه است، که درخواست حضرت خلیل الرحمن (علیهالسلام) از خداوند متعال است: ”وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقیِنَ اِمَاماً“[۸] خدایا! ما را امام و جلودار اهل تقوا قرار بده. بی شک، هر ”امامی“ ”مأمومی“ که او را دنباله روی کند دارد و هر” قاده“ و رهبری هم یک ”مقودی“ یعنی رهبری شوندهای را دارد.
[۱]. محدث قمی، کلیات مفاتیحالجنان، فرازی از دعاء افتتاح.
[۲]. همان.
[۳]. همان.
[۴]. همان.
[۵]. همان.
[۶]. لوئیس معلوف, المنجد, تحت واژه ”قید“, ص ۹۲۷.
[۷]. همان. تحت واژه ”سیق“, ص ۵۰۸.
[۸]. سوره مبارکه فرقان، آیه ۷۴.